Skifergasboring i Danmark

TTIP Forbud mod skifergas kan udfordres ved særdomstol

19. maj 2015 · Kl. 11:41 Nyhed

SF meldte onsdag ud, at partiet ønsker et forbud mod skifergas i Danmark. Men Total vil kunne udfordre forbuddet gennem særdomstole.

Et forbud mod skifergas vil kunne udfordres gennem investor-stat tvistbilæggelse (ISDS), som er en særdomstol, der kan inkluderes i handelsaftaler. ISDS giver udenlandske virksomheder mulighed for at sagsøge stater, der indfører lovgivning, der mindsker virksomhedens forventede profit. En sådan mekanisme giver derfor fx Total mulighed for at sagsøge Danmark, hvis SF’s forslag om at forbyde skifergas bliver til virkelighed.

”Det er positivt, at SF ønsker at gøre det rigtige for vores drikkevand og klima og forbyde skifergas. Desværre støtter SF samtidig de særdomstole, som giver virksomheder som Total mulighed for at udfordre sådan et forbud”, udtaler Nanna L. Clifforth fra miljøorganisationen NOAH.

Alle partier i Folketinget, undtagen Enhedslisten, ønsker, at inkludere ISDS i handelsaftalerne med USA (TTIP) og Canada (CETA), hvilket vil øge muligheden for ISDS-sager.

Forbud udfordres i Quebec
I Quebec fører Lone Pine sag mod Canada, fordi Quebec har indført et midlertidigt stop for boringer efter skifergas. Lone Pine kræver $250 millioner i erstatning i tabt fortjeneste, hvilket ikke er et uset højt beløb i ISDS-sager.

Nanna L. Clifforth fortsætter: ”Med Quebec-sagen er det tydeligt at virksomheder gør brug af ISDS til at opnå profit på baggrund af demokratisk vedtaget lovgivning, der beskytter mennesker og miljø. Det er især bekymrende, når ISDS bruges til at udfordre et midlertidigt stop, hvor en regering ønsker tid til at overveje fremtiden. Det kan føre til betydelig mindre regulering, alene når regeringer skal frygte sagsanlæg til millioner.”

De kendte ISDS-sager i EU har hidtil kostet borgerne kr. 26 milliarder, selvom omkostningerne kun er kendte i 11 % af sagerne. ISDS bliver for tiden heftigt diskuteret i EU i forbindelse med især TTIP.

”ISDS er en udemokratisk mekanisme, og det er tydeligt, at mekanismen bør fjernes fra TTIP og CETA, hvis staters ret til at regulere til samfundets bedste skal sikres”, slutter Nanna L. Clifforth.

Kontakt
Nanna L. Clifforth
nanna@noah.dk
5151 7724

Støt NOAH

Din støtte er altafgørende for, at vi kan levere et stykke arbejde, der gør en forskel

Ved at støtte NOAH bidrager du til kampen for en retfærdig, bæredygtig og solidarisk verden. Din støtte betyder, at vi kan arbejde uafhængigt, opnå større indflydelse og organisere flere kloden rundt.

Du kan nemt oprette en fast støtte via betalingsservice.

Eller du kan fx støtte via MobilePay eller bank. Hvis du opgiver dit cpr.nr. ved indbetalingen er din gave fradragsberettiget (op til kr. 17.000 i 2021). Tusind tak!