Luftfart Miljøfolks flyrejser lover dystert for Jorden

14. august 2010 · Kl. 12:47 Nyhed

Selv lederne af flere danske miljøorganisationer bruger fly, når de skal besøge andre europæiske lande. For alternativerne er simpelthen for dårlige.

Miljøsk, der er NOAHs tidsskrift om miljø og samfund, har spurgt lederne af fire fremtrædende danske miljøorganisationer: NOAH, Greenpeace, Danmarks Naturfredningsforening og Det Økologiske Råd.

Alle fire bruger jævnligt flyrejser, og alle er enige om, at flyrejser er alt, alt for billige, og alternativerne rejseformer er alt, alt for dårlige. Hvis de fire ledere – og alle andre mennesker – fremover skal vælge en mere miljøvenlig transportform til de nærmeste europæiske lande, har de fire løsningen klar:

”Først og fremmest mere konkurrencedygtige priser på togtrafik. Det er nogle gange dobbelt pris at køre med tog,” siger Jesper Hostrup Hansen, bestyrelsesformand i NOAH.

”Kortere rejsetid. Bedre og hurtigere togforbindelser i Europa. Der er mange destinationer i Europa, hvor alternativerne til at flyve er urimeligt langsommmelige,” mener Mads Flarup Christensen, generalsekretær for Greenpeace Danmark.

Uretfærdig skattepolitik
Jesper Hostrup Hansen og Mads Flarup Christensen får støtte fra Det Økologiske Råd og Danmarks Naturfredningsforening. Alle fire miljøorganisationer ser helst, at politikerne griber ind og gør noget ved fx de uretfærdige skatteregler.

”Med den udtalte mangel på politisk vilje til at lade prisen afspejle miljøbelastningen forventer jeg mere flytrafik. Der skal bedre og hurtigere togforbindelser i Europa og en afgiftsstruktur, der fremmer den mest miljøvenlige transportform,” siger Ella Maria Bisschop-Larsen, præsident hos Danmarks Naturfredningsforening.

"Prisen på flyrejser skal op. Prisen på togrejser skal ned. Det kan ske gennem en retfærdig skattepolitik, hvor brændstofprisen afspejler den reelle omkostning samfundet har ved afbrænding af fossile brændstoffer. Hvorfor skal flyselskaber ikke betale skat af brændstof, når togene skal?,” siger Mads Flarup Christensen.

Alle svarene fra lederne af de fire miljøorganisationer kan du læse i Miljøsk nr. 55, der er udkommet, og Miljøsk nr. 56, der udkommer til september.

Du kan tegne abonnement på Miljøsk, eller du kan få et gratis prøvenummer af Miljøsk ved at sende en mail med navn og adresse til noah@noah.dk. Skriv venligst "Gratis prøvenummer" i emnefeltet.

Læs også historien på InformationDR og TV2.

Støt NOAH

Din støtte er altafgørende for, at vi kan levere et stykke arbejde, der gør en forskel

Ved at støtte NOAH bidrager du til kampen for en retfærdig, bæredygtig og solidarisk verden. Din støtte betyder, at vi kan arbejde uafhængigt, opnå større indflydelse og organisere flere kloden rundt.

Du kan nemt oprette en fast støtte via betalingsservice.

Eller du kan fx støtte via MobilePay eller bank. Hvis du opgiver dit cpr.nr. ved indbetalingen er din gave fradragsberettiget (op til kr. 17.000 i 2021). Tusind tak!