Illustration af Nikita Weyhe
Illustration af Nikita Weyhe

Bæredygtighed i hjemmet: Hvordan kan du gøre det?

10. november 2023 · Kl. 12:02 Nyhed

Skrevet af Nikita Weyhe, 8. klasse, som var i praktik i NOAH i uge 45, 2023.

 

I 2021 udledte Danmark 63 mio tons CO2e, hvor hver dansker udleder gennemsnitligt 17 tons CO2 hvert år af ting såsom mad, transport, tøj og alt andet vi køber og bruger. 5 tons af de 17 tons, vi hver især udleder, er grundet drift af for f.eks skoler eller sygehuse. 

 

For at nedskære de 5 tons ud af de 17 tons, du bruger, kan du stemme på klimaorienterede politikere. I stedet for at sidde og vente på, at alting bliver godt, så kan din stemme samt alle de andre, der også gør noget, lave en enorm forskel for os alle.

 

De resterende 12 tons kan man nemt skære ned på ved at gøre følgende.

 

Klimavenlig transport og ferie

 

Vi plejer at tage bilen på arbejde, og tage flyet frem og tilbage til udlandet, men vidste du, at det udleder ekstremt meget CO2? Du som passager udleder 158,5 g CO2e pr. kilometer, så en flyrejse for kun dig til Palma, Mallorca og tilbage til Danmark igen er i alt 612 tusind kg CO2e på de 3862 km, du har rejst. En togtur til Palma, Mallorca og tilbage til København er kun 9 tusind kg CO2, men tager derimod 3 dage i alt for frem og tilbage. Måske kan du tænke på de 3 dages transport som en oplevelse og del af ferien, hvor du får rigeligt tid til at dykke ned i en god bog eller podcast, mens du glæder dig til at nå frem til din destination.

 

metro
Grafik: Flickr

Offentlig transport kan også skære din CO2 udledning ned med en del. Hvis du tager en elektrisk bil fra København H til Aarhus H, så vil det koste dig 23 kg CO2, og med en dieselbil, så vil det koste dig 98 kg CO2, men hvis du tager et tog fra København H til Aarhus H, så koster det dig 1 kg CO2 for de 372 kilometer. 

En færge vil nok virke klimavenlig, men det er den faktisk ikke. En færge udleder også en masse CO2e per km. Derfor skal man prøve at tage toget, hvis man kan.

 

Formindskelse af tøjforbrug og mere genbrug

 

Nye friske denim jeans, vi kender dem alle, men ved du godt, at kun ét par jeans har brug for hele 3,7 liter vand for at blive lavet? Det er 25 kopper te.

Det tøj du køber, når du shopper online eller har brug for noget nyt, gør op for 10% af alle globale drivhusgasser, og udleder 1,7 tons CO2, mens de også bruger 93 milliarder kubikmeter vand hvert år for de 100 milliarder stykker tøj, der nu bliver produceret hvert år.

 

Med 400% mere tøj produceret nu sammenlignet med for 20 år siden, hvad kan du så gøre?

 

tøjbutik
Grafik: Flickr

Genbrug er en nem løsning og er et ofte billigere og mere klimavenligt valg til nyt spændende tøj, men selv hvis du køber genbrug, skal du stadig passe på polyester, siden det udgiver mikroplast i vasken. 

 

Upcycling er også et meget godt valg til hvis du finder noget i genbrug, du synes ville være pænere, hvis der var en lille forskel, man nemt kan ændre. Du kan også øve dig på at sy gennem denne metode, og lave dit eget tøj ved upcycling eller som helt nyt ud af genbrugsstof.

 

Klimavenligt stof er noget man skal på udkig efter, hvis man vil købe nyt tøj, fordi det er nemlig bedre for jorden. Et klimavenligt materiale er plantebaseret/vegansk stof som har det mindste negative påvirkning på miljøet. Et eksempel af det ville være økologiske alternativer til de stoffer vi ofte bruger nu, såsom økologisk bomuld. Et andet grønt alternativ er genbrugt stof, så altså gammelt stof som har fået nyt liv. 

Et dyrere end de andre men stadig godt alternativ er stof lavet af hampefibre, som ikke forurener så meget som f.eks bomuld.

 

Organisk farve kan også være et godt alternativ til kunstigt farve, fordi det er både bedre for naturen og ofte nemt nok at skaffe. Et eksempel på en, man kan lave derhjemme lige nu, er ud af rødløgs skralden, som kan give forskellige farver baseret på stoffet.

 

rødløgsfarve
Et billede fra folkfibers.com som også har en farvnings opskrift under billedet (17 September 2012)

Mad og CO2

De fleste elsker lidt oksekød på deres tallerken. Ifølge en rapport af Concito udleder oksekød en hel 26 kilo CO2e pr kg, mens ærter udleder omkring 700 g CO2e pr kg.

 

Man behøver ikke stoppe med at spise kød helt, men hvis vi alle har 1 dag om ugen, hvor vi spiser vegetarisk, så sparer vi 95 kg CO2 om året per person. Hvis man spiser kød hver dag om året, så vil kun det kød, du spiser, udlede omkring 2,055 kg CO2 om året.

 

kød udledninger
Grafik: The Conversation

Billedet viser antallet af CO2e, der bliver udledt ved produktion af 1 kg mad. Disse tal er samlet fra 369 internationale studier. Som man kan se, så kan du spise kylling eller fisk hver dag om ugen, før dit klimaaftryk bliver lige så stort som hvis du nu spiste oksekød kun en dag om ugen.

 

Forskellen mellem kød fra kylling og kød fra drøvtyggerne, såsom ko er metanudledning. Deres fordøjelsesprocess er meget lang. Først ved at de spiser råmaterialet, så gylper det op og tygger det igen, hvorefter de synker det ned i en anden mave. Det gør nemlig at dyr som køer, okse, får og lam kan leve af svært fordøjligt føde såsom græs. Denne proces producerer store mængder metan, hvor en ko udleder omkring 600 liter metan om dagen, som kommer ud i form af bøvser. 

 

Alternative proteinkilder kan være kikærter, linser, tofu, ingrid ærter, edamame bønner. 100 gram linser har 23 g protein, 17 g kostfibre, 8 mg jern og 65 mg calcium, hvorimod kikærter har lidt mindre, men omkring det samme, men med 124 mg calcium. De er også meget bedre for naturen end oksekød.

 

udledninger mad
Kilde: Et søjlediagram baseret på Coops mad pyramide (9 November 2023)

Energiforbrug i hjemmet og bæredygtighed

Energi er noget, vi alle har brug for i vores hjem, men er der en måde, vi kan gøre det bedre for klimaet?

 

En lejlighed på 30m2 bygget efter 1975 der bruger gas udleder 1223 kg CO2 hver måned, men med el så kommer du ned på en overraskende 539 kg. Den bedste måde at få grøn energi er dog at købe klimavenlige alternativer eller at selv lave nogle. F.eks en bæredygtig varmepumpe, solceller osv. kan være en god idé.

 

Grønt dataforbrug og nedsættelse

 

Det første skridt er at skære ned på skærmtid. En dansk voksen bruger gennemsnitligt 2,5 timer på deres telefon hver dag, i andre ord 17,5 timer på en uge. Ifølge Zetland bruger unge på 16-17 år 5 timer og 28 minutter på skærmen hver dag, og på en uge vil det blive til 38,2 timer. Det er kun på ens mobiltelefon dog. Gennemsnitlig tid brugt på medier såsom computer, mobiltelefon, fjernsyn, radio, osv er det lidt over 7 timer dagligt for en gennemsnitsdansker, ifølge DR. Traditionel radio er 16% af det samlede medieforbrug, med en 8% af det dedikeret til podcasts og online streaming. 

 

Alle danskere streamer online nutildags, men hvor godt er det for miljøet?

 

Internettet virker ikke som noget, der vil gøre en stor del ved vores klima, men det står stadig for 2% af alt menneskeskabt CO2 udslip. The Shift Project siger, at en times videostreaming udleder 400 g CO2, så for hver time man bruger på en film eller serie, er 400 g CO2. 

En enkelt Google søgning er også 7 g CO2, så med de 99 tusind søgninger hvert sekund på verdensplan så det er 69,3 tusind kg CO2 hvert sekund fra blot Google. 

 

Shortcuts/bogmærker på ens computer er en god ide til at mindske hvor mange Google søgninger du laver. 

 

sociale medier udledninger
Kilde: Tabel baseret på tal fra 24tech.dk (9 November 2023)

Sociale medier du bruger udleder CO2 i hvert minut, 

som du kan se på denne graf. 

 

Spotify, som ikke er inkluderet i denne graf, 

men er en populær streaming-platform til musik

udleder omkring 55 g CO2 for hver time, man streamer.

 

 

 

Baghaven og CO2 opsugende planter

Vi har alle været i en baghave før, og nogle af os har nok også drømt om en kæmpe baghave hvor vi kan plante og gøre hvad end vi vil med den, men kan vi hjælpe gennem vores have? Det korte svar er ja, vi kan nemlig plante vores egne grøntsager, frugter og CO2 opsugende planter. De fleste planter opfanger CO2 grundet af fotosyntese, men nogle planter gør det ekstra meget. Bambus kan eksempelvis absorbere 60 tons CO2 per hektar på et år, som man også kan gro i Danmark. 

 

Kilder:

Støt NOAH

Din støtte er altafgørende for, at vi kan levere et stykke arbejde, der gør en forskel

Ved at støtte NOAH bidrager du til kampen for en retfærdig, bæredygtig og solidarisk verden. Din støtte betyder, at vi kan arbejde uafhængigt, opnå større indflydelse og organisere flere kloden rundt.

Du kan nemt oprette en fast støtte via betalingsservice.

Eller du kan fx støtte via MobilePay eller bank. Hvis du opgiver dit cpr.nr. ved indbetalingen er din gave fradragsberettiget (op til kr. 17.000 i 2021). Tusind tak!