Barsebäck Barsebäcksoffensivs (BBOFF) remissvar af 27/2 2004 til Kärnsäkerhetsutredningens rapport ”Kärnkraftverkens säkerhet och strålskydd”

3. marts 2004 · Kl. 12:15 Høringssvar

Baggrunden for remissvaret: Fredag d. 7/11 2003 blev rapporten Kärnkraftverkens säkerhet och strålskydd, SOU 2003:100, Betänkande av Kärnsäkerhetsutredningen, Stockholm 2003, 240 s., offentliggjort på Miljödepartementets hjemmeside1.

Lederen af den undersøgelse, der lå til grund for rapporten, var Departementsråd Suzanne Frigren i samarbejde med eksperterne Erik Jende, Leif Josefsson, Lars Malmqvist, Gerd Svensson og Olli Vilkamo. Undersøgelsen var foretaget i nært samarbejde med SKI og SSI, kernekraftindustrien, universitets- og forskermiljøer og andre berørte myndigheder og organisationer, inklusive internationale organer.

Betænkningens sigte var at skulle ”analysere forudsætningerne for sikkerheden og strålebeskyttelsen ved de svenske kernekraftværker på baggrund af de betydelige forandringer, der var sket i omverdenen”, f.eks. liberaliseringen af el-markedet, ændrede ejerforhold og nye former for terrortrusler. I betragtning af, at disse forandringer ”direkte eller indirekte kan have påvirket indsatserne på sikkerheds- og strålebeskyttelsesområdet og arbejdet hos de to tilsynsmyndigheder Statens Strålskyddsinstitut (SSI) og Statens Kärnkraftinspektion (SKI)” tog Betænkningen særligt to spørgsmål op til overvejelse: Spørgsmålet om ressourcer og kompetencer for at kunne opretholde sikkerhedsarbejdet på kernekraftværkerne i Sverige og spørgsmålet om organisationen af de statslige tilsyn. Særligt i sidste henseende var det Betænkningens opgave at undersøge ”behovet for en øget samordning eller ændrede samarbejdsformer mellem tilsynsmyndighederne eller organisatoriske forandringer”, som skulle give sig udtryk i ”forslag til foranstaltninger, i givet fald med forslag til strukturændringer”, jf. s. 220.

Ikke mindst i lyset af de mange uheld på de svenske kernekraftværker i de senere år - f.eks. blev der i perioden 1991-2001 registreret 46 INES niveau 2 hændelser over hele verden i perioden 1991-2001, hvoraf 7 foregik på svenske kernekraftværker, svarende til 15 % af alle niveau 2 hændelser i verden, selvom de svenske kernekraftreaktorer kun udgjorde 2,9 % af det samlede antal reaktorer i verden – og i lyset af de nylige hændelser på Barsebäckværket, har BBOFF fundet det relevant at læse Betænkningen igennem og give den følgende kommentarer med på vejen.

Støt NOAH

Din støtte er altafgørende for, at vi kan levere et stykke arbejde, der gør en forskel

Ved at støtte NOAH bidrager du til kampen for en retfærdig, bæredygtig og solidarisk verden. Din støtte betyder, at vi kan arbejde uafhængigt, opnå større indflydelse og organisere flere kloden rundt.

Du kan nemt oprette en fast støtte via betalingsservice.

Eller du kan fx støtte via MobilePay eller bank. Hvis du opgiver dit cpr.nr. ved indbetalingen er din gave fradragsberettiget (op til kr. 17.000 i 2021). Tusind tak!