Vil du gerne spise GMO-mad
Grafik: REVOLT og NOAH

EU-Kommissionen Det skal være slut med det frie valg af mad

Det nyåbnede Folketing skal tage stilling til et kontroversielt lovforslag fra EU-Kommissionen. Hvis kommissionens forslag ​går igennem, vil det i fremtiden være umuligt at vide, om der er GMO i landbruget, i naturen og på vores tallerkener.

6. oktober 2023 · Kl. 06:59 Pressemeddelelse

Europa-Kommissionen foreslår i sit lovforslag, der er til høring frem til den 5. november 2023, at nye GMO-metoder som for eksempel CRISPR, hvor den færdigudviklede plante på overfladen kan ligne planter, der er udviklet naturligt, ikke længere skal anses for at være GMO. 

Dermed skal disse planter ikke længere risikovurderes, mærkes som GMO eller gøres sporbare fra jord til bord, som det i dag er krævet i Udsætningsdirektivet. Den enkelte borger vil altså ikke kunne vælge GMO-mad til eller fra.

Inden Folketingets Europaudvalg giver fødevareminister Jacob Jensen mandat til at vende tomlen op eller ned til Kommissionens forslag, bør vi have en ordentlig offentlig debat om, hvorvidt vi ønsker at kunne vælge GMO til eller fra i Danmark.

- Det er et kæmpestort demokratisk problem, udtaler June Rebekka Bresson, projektmedarbejder i NOAH. Hun fortsætter:

- Som forbrugere mister vi vores mulighed for at vælge GMO-mad fra, hvis EU-Kommissionens forslag går igennem. 

- De nye GMO'er vil kunne sprede sig i naturen, uden at der er mulighed for at trække dem tilbage, hvis de skulle vise sig at være skadelige for naturen eller for menneskers sundhed. 

- Årtiers arbejde for bedre forbrugerrettigheder og gennemsigtighed på madvareetiketterne vil være forgæves. 

- Jordbrugere, detailhandel, fødevareproducenter og forbrugere mister deres rettigheder til at vide, hvad de sår, sælger, producerer og spiser.

I stedet for at stemme ja til EU-Kommissionens forslag bør de danske politikere arbejde for at bevare Udsætningsdirektivet i sin helhed, så vi også i fremtiden vil kunne passe på naturen og vores sundhed. 

Astrid Sandmark, Forkvinde for Landsforeningen Praktisk Økologi udtaler:

- De nye genteknikker skal ikke undtages for de gældende regler for sikkerhedsvurderinger af GMO.

-  Det strider med det økologiske forsigtighedsprincip. Vi vil ikke kunne sikre, at økologien fortsat er GMO-fri, eller at vi fortsat selv har ejerskab til vores frø. Samtidig vil vi have fastholdt forpligtelsen til at deklarere alle former for GMO på frø, foder og fødevarer. Alle skal have retten til at vælge, om de vil have GMO ind i deres haver og på deres tallerkener. 

Ruth Marie Kondrup fra Permakultur Danmark udtaler:

- Vi må forberede os på fremtidens udfordringer ved at designe intelligente fødevaresystemer. Vi tror ikke, at GMO er nødvendig, tværtimod kan det være en risiko for både fremtidig fødevareproduktion og natur.

NOAH, Landsforeningen Praktisk Økologi og Permakultur Danmark vil sammen med 8 andre organisationer i den følgende tid gennemføre en landsdækkende kampagne imod EU-Kommissionens forslag om deregulering af de nye GMO'er - med underskriftsindsamling, annoncer, aktioner og Go Card-postkort over hele Danmark.

For yderligere information kontakt:

For tekniske detaljer om EU-Kommissionens forslag: June Rebekka Bresson, june@noah.dk, 21835789.

I forhold til det overordnede kampagnearbejde: Mads Kjærgaard Lange, mads@noah.dk, 31908021.

Afgiv høringssvar og find mere information om EU-Kommissionens forslag her: https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/have-your-say/initiatives/13119-Lovgivning-om-planter-der-produceres-ved-hj%C3%A6lp-af-visse-nye-genomteknikker_en

Læs mere på noah.dk/gmofrimad  

Involverede organisationer i kampagnen:
Miljøbevægelsen NOAH
Landsforeningen Praktisk Økologi
Landsforeningen Grøn Hverdag
Foreningen for Biodynamisk Jordbrug
Corporate Europe Observatory
Frie Bønder Levende Land
Frøsamlerne
Permakultur Danmark
Dansk Vegetarisk Forening
Demeterforbundet i Danmark
Foreningen Netværk for Økologisk Akvakultur

Støt NOAH

Din støtte er altafgørende for, at vi kan levere et stykke arbejde, der gør en forskel

Ved at støtte NOAH bidrager du til kampen for en retfærdig, bæredygtig og solidarisk verden. Din støtte betyder, at vi kan arbejde uafhængigt, opnå større indflydelse og organisere flere kloden rundt.

Du kan nemt oprette en fast støtte via betalingsservice.

Eller du kan fx støtte via MobilePay eller bank. Hvis du opgiver dit cpr.nr. ved indbetalingen er din gave fradragsberettiget (op til kr. 18.300 i 2024). Tusind tak!