NOAH-aktivister foran Avedøreværket. Foto: NOAH
NOAH-aktivister foran Avedøreværket. Foto: NOAH

Advarsel til Biden Følg ikke Danmarks eksempel for grøn omstilling

Der er brug for et opgør med den danske model

21. april 2021 · Kl. 08:47 Pressemeddelelse
Tegning: Adam O og NOAH. Tegningen må anvendes med kreditering. Billedfil i høj opløsning til download nederst på siden.
Tegning: Adam O og NOAH

Joe Biden har indkaldt til et klimatopmøde torsdag og fredag. Det erklærede mål med mødet er at opmuntre verdens ledere til at tage ansvar for at nå Parisaftalens ambitioner om at begrænse den globale temperaturstigning til maksimalt 1,5 grader. 

NOAH har sammen med en lang række andre europæiske organisationer skrevet til Ursula von der Leyen og de europæiske statsministre, der er inviteret til at deltage. I brevet opfordrer vi EU-repræsentanterne til at levere et endeligt opgør med accepten af, at energi fra biomasse fortsat regnes som en vedvarende energikilde. Det har haft ulyksalige konsekvenser, at europæiske lande primært har valgt biomasse som erstatning for de fossile brændstoffer, og det er altafgørende at USA ikke følger i vores fodspor. 

Mette Frederiksen er blevet inviteret til mødet, fordi Danmark har ”demonstreret stærkt klimalederskab”. Ifølge Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet har præsident Biden bedt statsministeren fortælle om “Danmarks erfaringer med at udvikle innovative teknologier som havvind, fjernvarme og energieffektivitet”.

Men inden præsidenten lytter til, hvad Mette Frederiksen har at sige, bør han vide, at Danmark og resten af EU anser afbrænding af biomasse som vedvarende energi, jævnfør EU’s direktiv om vedvarende energi (REDII).

Det medfører - kort fortalt - at Danmark kan brænde træ af fra blandt andet amerikanske skove og kalde det klimaneutral energi. Og det har resulteret i, at strøm fra de vindmøller, vi er så kendte for i udlandet, i 2019 kun udgjorde 23 % af den såkaldt vedvarende energi i Danmark, mens biomasse til produktion af el og varme udgjorde hele 60 %.

- Danmark er ikke noget grønt foregangsland så længe vi brænder verdens skove af i klimaets navn, og vi er bestemt ikke et godt eksempel som andre lande bør følge. Hvis vi vil leve op til vores grønne image, bør vi i stedet gøre alt hvad vi kan for at få biomasse ud af verdens energiproduktion, siger Bente Hessellund Andersen fra Miljøbevægelsen NOAH.

Europa-Kommissionens eget forskningscenter Joint Research Center har for nylig skarpt advaret om, at afbrænding af biomasse fra skove ikke er klimaneutral. Forbrændingen af biomasse udsender straks CO2, mens skovene har brug for årtier, hvis ikke århundreder, for at lagre det igen. 

Det er på tide, at vi stopper galskaben. Derfor opfordrer vi Danmark og EU til at benytte dette topmøde til at indrømme den fejltagelse​​, det har været at lade bioenergi tælle som en vedvarende energikilde. Vi bør samtidig advare resten af verdens ledere om farerne ved at følge den vej ud af afhængigheden af de fossile brændstoffer, som især Danmark har fulgt.

Så kan Bidens klimatopmøde måske blive brugt på at diskutere, hvordan vi får en reelt klimaneutral fremtid.

Billedfiler i høj opløsning:

Støt NOAH

Din støtte er altafgørende for, at vi kan levere et stykke arbejde, der gør en forskel

Ved at støtte NOAH bidrager du til kampen for en retfærdig, bæredygtig og solidarisk verden. Din støtte betyder, at vi kan arbejde uafhængigt, opnå større indflydelse og organisere flere kloden rundt.

Du kan nemt oprette en fast støtte via betalingsservice.

Eller du kan fx støtte via MobilePay eller bank. Hvis du opgiver dit cpr.nr. ved indbetalingen er din gave fradragsberettiget (op til kr. 18.300 i 2024). Tusind tak!