Kraner
Grafik: NOAH

Ny rapport Fossile virksomheder i Europa underminerer klimamål og holdes ikke ansvarlige

EU-baserede virksomheder som Total Energies, Shell, RWE, og ENI står bag mindst 107 af verdens 425 største projekter, der skal indvinde fossile brændsler, viser ny rapport fra NOAH Friends of the Earth Denmark. Rapporten viser med tydelighed, hvorfor, vi har brug for juridisk bindende reduktionsmål for virksomheder samt EU’s finansielle sektor gennem EU’s direktiv om virksomheders due diligence og bæredygtighed (CSDDD).

20. november 2023 · Kl. 19:48 Pressemeddelelse

Disse fossile projekter, kendt som CO2-bomber, har dybdegående klimaskadelige indvirkninger, med projekterede emissioner på 333,9 gigatons CO(GtCO2) fra de 107 EU-relaterede CO2-bomber, når de er udvundet og afbrændt. Det er ni gange så store emissioner som hele verden udledte i 2021, og 17 gange så store emissioner som det er tilladt for EU at udlede indtil 2030. 

 

Europæiske virksomheders involvering i disse klimaskadelige projekter underminerer EU’s mål om at reducere udledningen af drivhusgasser med 55% i 2030, da store dele af denne COudledes i EU som Scope 3-emissioner.

 

Nanna Clifforth fra NOAH siger: “Antallet og intensiteten af disse gigantiske fossile projekter er chokerende og viser tydeligt, at de eksisterende frivillige retningslinjer for virksomheder er utilstrækkelige. Fossile virksomheder vildleder offentligheden med deres greenwashing-strategier, mens de fortsætter med at skabe rekordstore udbytter med klimakrise til følge. Deres destruktive forretningsmodeller må stoppes. I fraværet af tilstrækkelig due diligence fortsætter en rystende udvikling, hvor sociale og miljømæssige katastrofer ikke kontrolleres særligt i det Globale Syd.”

Direktivet om virksomheders due diligence og bæredygtighed har potentialet til at uskadeliggøre disse gigantiske fossile projekter, og ændre måden, hvorpå fossile virksomheder bedriver forretning. Det markerer et vigtigt skridt væk fra virksomheders klimaskadelige arbejdsmetoder og er på linje med en større lovgivende rammeaftale, der sigter mod at opnå EU's 2050 mål om klimaneutralitet. Juridisk bindende CO2-reduktionsmål for virksomheder ville hjælpe EU-medlemslandene med at overholde deres egne klimamål.  

Direktivet er nu gået ind i de vigtige trilog-forhandlinger. EU parlamentets progressive holdning til klimaforpligtelser – inklusiv en pligt for store EU-baserede virksomheder til at skrive og implementere klimaplaner at overholde for 1,5 °C-målet –kolliderer med Rådets intentioner om at pålægge så få forpligtelser som muligt og fjerne ansvaret for at bidrage til klimakrisen. 

 

Nanna Clifforth“At uskadeliggøre CO2-bomber burde være en prioritet for at modvirke klimaforandringer. EU har en afgørende rolle i at modvirke udviklingen af nye CO2-bomber ved at håndhæve robuste og juridisk bindende klimaforpligtelser for virksomheder, der opererer på EU-markedet. Frankrig og Tyskland presser på for, at virksomheder blot skal fremlægge klimaplaner, men ikke være pålagt at implementere dem. De advokerer simpelthen for at godkende greenwashing.”

 

Mens verdens ledere diskuterer klimatiltag på COP28 i slutningen af november, skubber store fossile virksomheder kloden mod et farligt tipping point, og truer med at smadre den internationalt vedtagne grænse for global opvarmning på 1,5 °C. 

Læs hele rapporten her

NOAH afholder konference om EU's direktiv om virksomheders due diligence og bæredygtighed d. 21.11.23 på Christiansborg. 

 

 

 

 

Støt NOAH

Din støtte er altafgørende for, at vi kan levere et stykke arbejde, der gør en forskel

Ved at støtte NOAH bidrager du til kampen for en retfærdig, bæredygtig og solidarisk verden. Din støtte betyder, at vi kan arbejde uafhængigt, opnå større indflydelse og organisere flere kloden rundt.

Du kan nemt oprette en fast støtte via betalingsservice.

Eller du kan fx støtte via MobilePay eller bank. Hvis du opgiver dit cpr.nr. ved indbetalingen er din gave fradragsberettiget (op til kr. 17.000 i 2021). Tusind tak!