Win over Shell in court
Win over Shell in court

Historisk sejr: Domstol tvinger Shell til at reducere CO2-udledninger med 45 % inden 2030

26. maj 2021 · Kl. 17:22 Nyhed

Friends of the Earth Netherlands (Milieudefensie) vinder klimasag mod Shell

For første gang i historien har en dommer holdt et selskab ansvarlig for at forårsage farlige klimaændringer. Som følge af en retssag anlagt af Friends of the Earth Netherlands (Milieudefensie) sammen med 17.000 medklagere og seks andre organisationer, besluttede retten i Haag, at Shell skulle reducere sine CO2-emissioner med 45 % inden for 10 år. Denne historiske dom har enorme konsekvenser for Shell og andre store forurenere globalt.

Donald Pols, direktør for Milieudefensie, Friends of the Earth Netherlands sagde: "Dette er en monumental sejr for vores planet, for vores børn og et stort spring mod en levedygtig fremtid for alle. Dommeren har ikke givet plads til tvivl: Shell forårsager farlig klimaændringer og skal stoppe dets destruktive opførsel nu. “

Roger Cox, advokat for Milieudefensie, er også meget tilfreds: ”Dette er et vendepunkt i historien. Denne sag er unik, fordi det er første gang en dommer har beordret et stort forurenende selskab til at overholde Parisaftalen. Denne afgørelse kan også have store konsekvenser for andre store forurenere. ”

Juridisk jordskredsafgørelse

”Afgørelsen fra retten i Haag vil få store konsekvenser internationalt”, siger Sara Shaw fra Friends of the Earth International: ”Dette er en jordskredssejr for klimaretfærdighed. Vores håb er, at denne dom vil udløse en bølge af klimasager mod store forurenere for at tvinge dem til at stoppe med at udvinde og brænde fossile brændstoffer. Dette resultat er en sejr for samfund i det globale syd, der står over for ødelæggende klimapåvirkninger. ”

Donald Pols konkluderede: ”Denne dom er et enormt skridt fremad for den internationale klimabevægelse. En af verdens største forurenere er endelig blevet holdt ansvarlig. Jeg er fyldt med håb for fremtiden, da vi ved, at klimakrisen ikke venter og ikke stopper ved vores grænser. Derfor er det så vigtigt, at dommeren nu tvinger Shell til at tage ansvar for sine handlinger. Dette er også et klart signal til de andre store forurenere, der skal stoppe med at ødelægge klimaet. ”

Foto: (c) Milieudefensie, Friends of the Earth Netherlands

Støt NOAH

Din støtte er altafgørende for, at vi kan levere et stykke arbejde, der gør en forskel

Ved at støtte NOAH bidrager du til kampen for en retfærdig, bæredygtig og solidarisk verden. Din støtte betyder, at vi kan arbejde uafhængigt, opnå større indflydelse og organisere flere kloden rundt.

Du kan nemt oprette en fast støtte via betalingsservice.

Eller du kan fx støtte via MobilePay eller bank. Hvis du opgiver dit cpr.nr. ved indbetalingen er din gave fradragsberettiget (op til kr. 17.000 i 2021). Tusind tak!