Løslad miljøforkæmpere i El Salvador
Foto: Friends of the Earth International

International solidaritet Løslad miljøforkæmpere i El Salvador

Miljøbevægelsen NOAH protesterer over de uretmæssige sigtelser og anholdelser af fem lokale ledere og miljøforkæmpere i El Salvadors Santa Marta region.

30. januar 2023 · Kl. 08:29 Nyhed

El Salvadors statsadvokatur beordrede de fem miljøforkæmperes anholdelse og ransagning af deres organisations lokaler, idet den anklagede dem for at have deltaget i "ulovlige organisationer". El Salvador er i øjeblikket underlagt en undtagelsestilstand, der er blevet forlænget ud over de forfatningsmæssige beføjelser, hvilket skaber bekymring for, om de anholdte vil få en retfærdig rettergang.

De fem anholdte kommer fra sociale organisationer, der utrætteligt har arbejdet for at bekæmpe minedrift i Santa Marta regionen. Den lokale salvadoranske organisation Movement of People Affected by Climate Change and Corporations (MOVIAC) fordømmer anholdelserne og kæder dem sammen med en systematisk kriminaliseringsproces af lokalsamfund og sociale organisationer i mineområdet.

NOAH har sammen med organisationer verden over skrevet protestbreve til den dommer, der sidder med sagen i El Salvador. Desuden har vi kontaktet El Salvadors ambassade i Skandinavien for at gøre dem opmærksomme på sagen og bede dem sætte ind for en øjeblikkelig løsladelse, respekt for deres fysiske og mentale helbred, frafalde sigtelserne, samt at det for enhver pris undgås, at lokalbefolkningen igen bliver udsat for tilbageholdelser og kriminalisering.

De fem miljøforkæmpere er fortsat tilbageholdt. NOAH følger sagen og er løbende i kontakt med vores søsterorganisation i El Salvador, CESTA, herom.

Frihed for Miguel Ángel Gámez, Alejandro Laínez García, Pedro Antonio Rivas Laínez, Teodoro Antonio Pacheco  og Saúl Agustín Rivas Ortega.

Støt NOAH

Din støtte er altafgørende for, at vi kan levere et stykke arbejde, der gør en forskel

Ved at støtte NOAH bidrager du til kampen for en retfærdig, bæredygtig og solidarisk verden. Din støtte betyder, at vi kan arbejde uafhængigt, opnå større indflydelse og organisere flere kloden rundt.

Du kan nemt oprette en fast støtte via betalingsservice.

Eller du kan fx støtte via MobilePay eller bank. Hvis du opgiver dit cpr.nr. ved indbetalingen er din gave fradragsberettiget (op til kr. 17.000 i 2021). Tusind tak!