Lovgivning NOAH´s høringssvar vedrørende indførelse af gebyr for indbringelse af klager for Naturklagenævnet

NOAH har følgende bemærkninger til udkast til bekendtgørelse om gebyr for indbringelse af klager for Naturklagenævnet med tilhørende vejledning

2. december 2003 · Kl. 11:08 Høringssvar

Indledende bemærkninger
Det er et grundlæggende princip i dansk lovgivning, at de vedtagne regler skal sikre alle lighed for loven. Dertil kommer, at lovene skal være retfærdige, og opleves retfærdige af borgerne. Kun derved kan den nødvendige brede accept opnås.

Adgangen til at klage over myndighedsafgørelser skal på baggrund af ovenstående. Klageretten er indført for at sikre, at parterne i en sag får mulighed for at få afprøvet en afgørelse ved en højere uvildig instans. Denne praksis er helt fundamental for et demokratisk samfunds virke og den tillid borgerne kan have til myndighedsafgørelser.

Når der med dette forslag ønskes indført et gebyr på 500 kr. per klage til Naturklagenævnet med det udtalte sigte, at få reduceret antallet af klager, undergraver det både princippet om lighed for loven samt borgernes opfattelse af systemet som retfærdigt. Der er tale om en klar demokratisk svækkelse og en usmagelig løsning på et kapacitetsproblem. Borgerne og organisationerne skal i forvejen overvinde en række barrierer for at gøre sig gældende i en klagesag. Sagerne er ofte komplicerede og skrevet i et vanskeligt sprog. En klage skal have rette fokus og indgives rettidigt. En klage skal have principiel karakter før den kan blive behandlet i Naturklagenævnet. For at sikre dette er Naturklagenævnets formand bemyndiget til umiddelbart at træffe afgørelse om klagens principielle ka-rakter mhp. evt. afvisning. Tilsammen afholder dette i dag mange fra at klage. Med forslaget vil ubemidlede enkeltpersoner og organisationer/foreninger blive afskåret fra at klage. Kun dem der har penge vil fremover kunne udnytte deres klageret. Dette er helt uacceptabelt og forslaget bør trækkes tilbage.

Konkrete følger af indførelse af gebyr på klager
· En lang række enkeltpersoner og organisationer vil blive afskåret fra at klage udelukkende af økonomiske årsager.

· "Systemet" vil gå glip af en række sager og dermed afgørelser, der kunne have bidraget til afklaring af lovpraksis på området.

· Tilliden til klagesystemet vil lide skade.

· Demokratiet vil lide skade.

På vegne af NOAH´s Bæredygtighedsgruppe
Kim Ejlertsen

Støt NOAH

Din støtte er altafgørende for, at vi kan levere et stykke arbejde, der gør en forskel

Ved at støtte NOAH bidrager du til kampen for en retfærdig, bæredygtig og solidarisk verden. Din støtte betyder, at vi kan arbejde uafhængigt, opnå større indflydelse og organisere flere kloden rundt.

Du kan nemt oprette en fast støtte via betalingsservice.

Eller du kan fx støtte via MobilePay eller bank. Hvis du opgiver dit cpr.nr. ved indbetalingen er din gave fradragsberettiget (op til kr. 17.000 i 2021). Tusind tak!