demo

Virksomheder og menneskerettigheder Traktatforhandlinger fortsætter trods EU-modstand

30. oktober 2017 · Kl. 10:37 Pressemeddelelse

 

I sidste uge fulgte NOAH FN-forhandlingerne om en traktat, [1]  der skal holde virksomheder ansvarlige ved brud på menneskerettighederne (1) i Geneve. Mere end 200 civilsamfundsorganisationer fra 80 lande var til stede og formåede at sikre, at forhandlingerne om en traktat vil fortsætte.

Karin Nansen, Forkvinde for Friends of the Earth International udtaler: “Friends of the Earth International hilser FN-rapportøren og formandens anbefalinger (2) velkomne og vil fortsætte sit aktive engagement frem mod den fjerde forhandlingsrunde i 2018. På trods af EU’s forsøg på at underminere processen mod en juridisk bindende traktat, gjorde det konstruktive lederskab det muligt at komme til en positiv afslutning på den tredje forhandlingsrunde. Vi ser frem til formandens udkast og næste års forhandlinger”.

Frivillige retningslinjer for virksomheder er ikke nok til at hindre dem i at overtræde menneskerettighederne. Der er derfor brug for en juridisk bindende traktat, som kan standse internationale virksomheders straffrihed. FN-traktaten må derfor afspejle menneskerettighedernes forrang over handels- og investeringsaftaler, som foreslået af ”the Global Campaign to Dismantle Corporate Power” (3) og elementerne i traktaten som præsenteret af Ecuador (4) og derved sikre retfærdighed for mennesker og deres samfund.

Under forhandlingerne argumenterede repræsentanter fra EU for, at der var processuelle problemer med traktaten, og EU derfor ikke var sikre på, om de kunne støtte den videre proces.

“EU’s trusler om at blokere processen gemt bag tekniske undskyldninger er fuldstændig uacceptable. Kommissionen har altid været tilbageholdende med at deltage i en proces, der vil øge adgangen til retfærdighed på trods af, at mange europæiske virksomheder er involverede i krænkelser af menneskerettigheder og miljø uden for EU. Det står i stærk kontrakt til EU’s ønske om en multilateral investeringsdomstol[2] , hvor EU regner med en et årligt budget på 5,4 mio. euro. Hvorfor ikke investere tid, energi og penge i at etablere en bindende traktat under FN i stedet?”, slutter Nanna L. Clifforth fra NOAH Friends of the Earth Denmark.

Kontakt:

Nanna L. Clifforth, NOAH Friends of the Earth Denmark, 51517724, nanna@noah.dk

Karin Nansen, Forkvinde Friends of the Earth International +598 98 707 161, chair@foei.org

1) Den officielle side for den tredje forhandlingsrunde (Intergovernmental Working Group (IGWG) on UN treaty on transnational corporations and human rights): http://www.ohchr.org/EN/HRBodies/HRC/WGTransCorp/Pages/IGWGOnTNC.as

2) Rapporten fra den tredje forhandlingsrunde: http://www.ohchr.org/EN/HRBodies/HRC/WGTransCorp/Pages/IGWGOnTNC.aspxpx

3) Traktatforslag ved ”Global Campaign to Dismantle Corporate Power and Stop Impunity”: http://www.ohchr.org/Documents/HRBodies/HRCouncil/WGTransCorp/Session3/LegallyBindingInstrumentTNCs_OBEs.pdf

4) Formandens traktatelementer diskuteret under den tredje runde: http://www.ohchr.org/Documents/HRBodies/HRCouncil/WGTransCorp/Session3/LegallyBindingInstrumentTNCs_OBEs.pdf

 

 

Støt NOAH

Din støtte er altafgørende for, at vi kan levere et stykke arbejde, der gør en forskel

Ved at støtte NOAH bidrager du til kampen for en retfærdig, bæredygtig og solidarisk verden. Din støtte betyder, at vi kan arbejde uafhængigt, opnå større indflydelse og organisere flere kloden rundt.

Du kan nemt oprette en fast støtte via betalingsservice.

Eller du kan fx støtte via MobilePay eller bank. Hvis du opgiver dit cpr.nr. ved indbetalingen er din gave fradragsberettiget (op til kr. 17.000 i 2021). Tusind tak!