Demonstration i Narsaq. Foto Inga Gisladottir
Demonstration i Narsaq. Foto: Inga Gisladottir

Uran URANFORBUDDET ER GENINDFØRT I GRØNLAND!!

10. november 2021 · Kl. 15:50 Nyhed

Demo i Narsaq

I går vedtog det grønlandske landsting, Inatsisartut, landsstyret Naalakkersuisuts forslag til en lov, der genindfører den nultolerance overfor uran, som blev ophævet i 2013.

Al uranudvinding og udvinding af malme indeholdende mere end 100 ppm uran eller andre radioaktive stoffer (først og fremmest thorium) forbydes for fremtiden.
 
Den nye lov vil forhindre det store udvindingsprojekt for sjældne jordarter og uran ved Kuannersuit/Kvanefjeldet.

NOAHs Urangruppe, der i dag har lige mange medlemmer i Grønland og i Danmark, har siden 2013 samarbejdet med de grønlandske foreninger Avataq og URANI NAAMIK for at bidrage til dette resultat.

"Vi er yderst tilfredse med dette resultat, som kommer efter otte års vedholdende arbejde, hvor vi har samarbejdet med mange flere andre organisationer i Danmark - og verden rundt. Vi har undervejs også fået uvurderlig hjælp fra eksperter i udlandet," udtaler Palle Bendsen fra NOAHs Urangruppe.

"Den 9.november 2021 var en særlig dag for Urani? Naamik. Inatsisartut har genindført nul-tolerance overfor uran. Det har været alt slid og alle anstrengelser værd," siger Jan Rehtmar-Petersen fra Urani? Naamik i Narsaq og tilføjer: "Da Naalakkersuisut startede høring om Kuannersuit-projektet i december 2020, en uge før jul, kom det en chok. Vi skulle læse 9.000 siders teknisk materiale igennem. Det hele var timet, til Inatsisartuts vintersamling i februar."

Jan Rehtmar-Petersen fortsætter: "Heldigvis blev der udskrevet valg til Inatsisartut på grund af Kuannersuit-projektet. Vi knoklede for at få folk til at stemme på uran-nej-siger-partierne. Fordi vi var overbevist om, at hvis den siddende Naalakkersuisut skulle vinde valget, ville man starte en uranmine i Kuannersuit. Uran-nej-sigerne vandt valget. Og det kulminerede så i går med, at nultolerancen over for uran blev genindført. Da jeg vågnede i morges var det med følelse af lettelse og ro i kroppen. Det har sikkert været det samme for mange andre!"

Jan Rehtmar-Petersen erklærer til sidst, at de vil fortsætte med arbejdet: "For uranmineselskaber spøger stadig i horisonten."

 

KNR: Nej tak til uran: Inatsisartut stemmer for forbud med spinkelt flertal

Sermitsiaq: Uranforbud stemt igennem med spinkelt flertal

 

 

Støt NOAH

Din støtte er altafgørende for, at vi kan levere et stykke arbejde, der gør en forskel

Ved at støtte NOAH bidrager du til kampen for en retfærdig, bæredygtig og solidarisk verden. Din støtte betyder, at vi kan arbejde uafhængigt, opnå større indflydelse og organisere flere kloden rundt.

Du kan nemt oprette en fast støtte via betalingsservice.

Eller du kan fx støtte via MobilePay eller bank. Hvis du opgiver dit cpr.nr. ved indbetalingen er din gave fradragsberettiget (op til kr. 18.300 i 2024). Tusind tak!