• Rapport
  • 25 sider

Madspild og plastemballage

Smid væk-plast løser ikke problemet med madspild i Europa – andre løsninger virker og bør bruges

19. april 2018 · Kl. 12:25 Materiale

Stadig mere plastemballage løser ikke det voksende problem med madspild, og i nogle tilfælde øger plastemballage ligefrem madspildet. Det viser den til dato mest omfattende undersøgelse på området:

Multipakning, kosmetiske standarder og småformatemballage er med til at skabe mere mad- og plastemballageaffald. For eksempel har en undersøgelse vist, at trimning af grønne bønner, så de passer til emballagen, resulterer i, at 30-40 % af bønnerne bliver spildt.

Livscyklusanalyser bruges ofte til at analysere og vurdere de miljømæssige virkninger af varer og tjenesteydelser. Miljøpåvirkninger fra plast undervurderes dog systematisk i sådanne analyser, således også i beslutningsprocesserne om emballe til fødevarer. Analyserne tager ikke ordentlig højde for, hvad der skaber madaffald, og de overestimerer fordelene ved plastemballage. De danner desuden grundlag for plastindustriens lobbyarbejde og anvendes politisk.

Analyserne undlader at vurdere alternative løsninger, som emballagefri handel, stor genanvendelse og korte forsyningskæder af fødevarer. Hedligivs er der mange eksempler på ildsjæle, som skaber og udvikler sådanne løsninger over alt i Europa.

 

Støt NOAH

Din støtte er altafgørende for, at vi kan levere et stykke arbejde, der gør en forskel

Ved at støtte NOAH bidrager du til kampen for en retfærdig, bæredygtig og solidarisk verden. Din støtte betyder, at vi kan arbejde uafhængigt, opnå større indflydelse og organisere flere kloden rundt.

Du kan nemt oprette en fast støtte via betalingsservice.

Eller du kan fx støtte via MobilePay eller bank. Hvis du opgiver dit cpr.nr. ved indbetalingen er din gave fradragsberettiget (op til kr. 17.000 i 2021). Tusind tak!