• Rapport

Palmeoliens skjulte pris

Hvordan vores forbrug af palmeolie har fatale konsekvenser for mennesker og natur- og hvilken rolle handelsaftaler spiller heri.

14. maj 2019 · Kl. 14:28 Materiale

I de seneste ti år er der sket en eksplosion i produktionen af palmeolie, hvilket har haft fatale konsekvenser for både mennesker og natur i de regioner, hvor oliepalmerne dyrkes. Derfor har palmeolie et blakket ry, som man har forsøgt at gøre noget ved gennem oprettelsen af diverse certificeringsordninger. Ordningerne burde sikre en bæredygtig produktion af olien, men der findes ingen instans der kan håndhæve dem, og derfor virker de ikke.

I Sydøstasien har udvidelsen af produktionen været særlig voldsom. Indonesien er den globale hovedproducent af palmeolie og den primære leverandør til EU, som er verdens næststørste importør af palmeolie. EU og Indonesien har siden 2016 arbejdet for at indgå en frihandelsaftale, hvori palmeolie er et af hovedpunkterne. Det er derfor vigtigt. at vi diskuterer palmeolie netop nu før en frihandelsaftale kan bevirke, at EU importerer endnu mere palmeolie.

Støt NOAH

Din støtte er altafgørende for, at vi kan levere et stykke arbejde, der gør en forskel

Ved at støtte NOAH bidrager du til kampen for en retfærdig, bæredygtig og solidarisk verden. Din støtte betyder, at vi kan arbejde uafhængigt, opnå større indflydelse og organisere flere kloden rundt.

Du kan nemt oprette en fast støtte via betalingsservice.

Eller du kan fx støtte via MobilePay eller bank. Hvis du opgiver dit cpr.nr. ved indbetalingen er din gave fradragsberettiget (op til kr. 18.300 i 2024). Tusind tak!