CPH

Forslag til årets ord i 2019 Flyskam

Redaktionen for miljøtidsskriftet Nyt Fokus og NOAH Friends of the Earth Denmark har i dag foreslået, at ”flyskam” bliver årets ord i 2019. For mere information om dette forslag, se det brev, vi har sendt til tidsskriftet Mål og Mæle, DR1 – Klog på sprog og Dansk Sprognævn.

13. maj 2019 · Kl. 12:07 Pressemeddelelse

Ordet stammer fra det svenske ”flygskam” – skam over at flyve - som har været kendt siden 2017. Efter al sandsynlighed har udtrykket og den miljøbevidsthed, det afspejler, bidraget til, at antallet af flyrejser i Sverige er faldet drastisk. I første kvartal af 2019 fløj 378.000 færre passagerer fra svenske lufthavne sammenlignet med samme periode det foregående år, hvilket svarer til et fald på 4.5 pct. Dette repræsenterer et brud med de sidste ti års udvikling.

Endnu er udtrykket ”flyskam” ikke særligt kendt i Danmark, men nu hvor miljø- og klimaspørgsmålet for første gang står øverst på vælgernes dagsorden, kan det blive et af de meste brugte ord både ved Folketings- og EU-parlamentsvalget og i tiden derefter.

For flere informationer om, hvad miljø og klima betyder for Folketings- og EU-parlamentsvalget, se det aktuelle nummer af Nyt Fokus med temaet Klimavalg 2019: http://www.nytfokus.nu/nummer-13/

”En omlægning af transportsektoren er ikke mindre relevant i Danmark end i Sverige”, udtaler redaktøren af Nyt Fokus, Toke Haunstrup. ”At rejse med flyet er den mest forurenende form for transport, der findes. Hertil kommer, at CO2 udledt højt oppe i atmosfæren påvirker klimaet mere, end når det sker ved jordoverfladen, ligesom det også bliver påvirket af kvælstofoxider, vanddamp, mv. Af samme grund udgør luftfarten mere end en tredjedel af den danske transportsektors klimabelastning”.

”På luftfartsområdet er Danmark en større klimasynder end vores nabolande, fordi der siden 2007 ikke er blevet opkrævet passagerafgifter, og vi derfor har udviklet os til et skattely for luftfartsselskaber”, udtaler Jacob Sørensen fra NOAHs Energi- og Klimaretfærdighedsgruppe. ”Oven i købet slipper luftfartsbranchen for at betale moms, og der er ingen afgifter på brændstof. Så ”flyskam” er den rigtige måde at sammenfatte det, der er galt med flytrafikken her i Danmark”.

Læs brevet til Mål og Mæle, Dansk Sprognævn og DR1 - Klog på sprog

 

Støt NOAH

Din støtte er altafgørende for, at vi kan levere et stykke arbejde, der gør en forskel

Ved at støtte NOAH bidrager du til kampen for en retfærdig, bæredygtig og solidarisk verden. Din støtte betyder, at vi kan arbejde uafhængigt, opnå større indflydelse og organisere flere kloden rundt.

Du kan nemt oprette en fast støtte via betalingsservice.

Eller du kan fx støtte via MobilePay eller bank. Hvis du opgiver dit cpr.nr. ved indbetalingen er din gave fradragsberettiget (op til kr. 17.000 i 2021). Tusind tak!