Foto fra demo imod industrisvin
Foto: Mark Knudsen

NOAH årsberetning 2018 Mindre kød - mere kærlighed

24. juni 2019 · Kl. 11:39 Årsberetning

Hermed NOAHs årsberetning for 2018. Læs blandt meget andet om vores arbejde med vores opbakning til lokal modstand imod svineproduktionen, slaget om Amager Fælled, uranminedrift i Grønland og meget mere.

Her er forordet til årsberetningen:

Sidste års årsberetning havde overskriften: Kom ind i klimakampen. Sidste år kunne vi skrive: 2017, 2016 og 2015 har været de varmeste år nogensinde målt – globalt.I år kan vi så tilføje: I Danmark tangerede sommeren 2018 den hidtil varmeste fra 1947. Og 2018 blev det solrigeste år nogensinde målt. Med den værste tørke hen over sommeren. 

Det ene med det andet. Man kunne nyde lange varme sommeraftner – helt fra maj til oktober! Café- og villaejere kunne spare på terrassevarmerne og på den måde være lidt med i klimakampen.

Men det var alligevel vanskeligt at holde en snigende fornemmelse væk, at der måske var noget galt ved det? Det er næppe en overfortolkning, at den sommer gav et spark til klimabevidstheden her i landet, som er bon’et ud i en imponerende tilslutning til borgerforslaget om en klimalov, klimapåmindelser foran Christiansborg, Extinction Rebellion-aktioner, skolestrejker for klimaet og en klimamarch af en størrelse, vi ikke har set før – på nær i 2009 under COP15.

Der er utvivlsomt mange flere med i klimakampen verden over, men der er fortsat for mange ’på den anden side’ i den kamp. Der er et helt økonomisk system, der ikke kan eksistere uden vækst – og de, der opretholder det system og har fordelen af det, vil fortsat hellere se verden gå under, end deres gevinst gå fløjten.

2018 var det halvtredsindstyvende i NOAHs historie. Og som det afspejles i denne beretning om vores arbejde i det forløbne år, så fortsætter vi med både at tage livtag med globale og lokale spørgsmål – som det har været NOAHs tradition i nu 50 år.

Vi arbejder fortsat i mange forskellige netværk. Det er for eksempel mod planen om uranminedrift i Grønland og favoriseringen af atomkraft i EU. Arbejdet med madsuverænitet er med til at bryde nye stier, der går ud i Norden, rundt i EU og helt til sojamarkerne i Sydamerika. Vi er med til at sikre flyvehøjde for ideerne i Bevar Jordforbindelsen – et netværk der arbejder med at reducere miljø- og klimaproblemerne med luftfart for at sige det pænt. På Amager Fælled bevarer vi jordforbindelsen ved at for-svare Fælleden mod dårligt tænkte byggeplaner. 

Vi er også Ungdom NOAH, der ikke er bange for at sige ligeud: ”Overforbrug bliver aldrig bæredygtigt – black friday er helt sort”. 

Sidste år sagde vi: Kom ind i klimakampen. I år gentager vi det og tilføjer: Og husk der er mange andre kampe, der også trænger til at blive kæmpet!

/NOAHs aktivister

NOAH årsberetning 2018 (10.95 MB)

Støt NOAH

Din støtte er altafgørende for, at vi kan levere et stykke arbejde, der gør en forskel

Ved at støtte NOAH bidrager du til kampen for en retfærdig, bæredygtig og solidarisk verden. Din støtte betyder, at vi kan arbejde uafhængigt, opnå større indflydelse og organisere flere kloden rundt.

Du kan nemt oprette en fast støtte via betalingsservice.

Eller du kan fx støtte via MobilePay eller bank. Hvis du opgiver dit cpr.nr. ved indbetalingen er din gave fradragsberettiget (op til kr. 18.300 i 2024). Tusind tak!