• Rapport
  • 32 sider

De strategiske CAP-planer - en grøn aftale eller ingen aftale?

Den fælles landbrugspolitik (CAP) er et magtfuldt stykke lovgivning, som spiller en nøglerolle i hvorvidt Den europæiske grønne pagt og “fra jord til bord”-strategi vil briste eller bære.

30. juni 2022 · Kl. 11:46 Materiale

CAP’en er den vigtigste del af EU’s landbrugspolitik. Den afgør prioriteterne for vores madproduktion og udgør omkring 30 % af EU’s samlede budget. Den blev grundlagt for 60 år siden og har primært støttet intensiveringen af landbruget og været til fordel for de store landbrugsvirksomheder – på beskostning af små jordbrugere og naturen.

Den nye CAP, som træder i kraft fra 2023, er blevet beskrevet af Europa-kommissionen, som værende mere “fair og grøn”. Selvom den indeholder grøn retorik og har miljømæssige og sociale tiltag, forbliver den en tabt mulighed for at omstille vores madsystemer1.

De nye tiltag er fyldt med huller og vil fortsætte med at belønne jordbrugere, hovedsagligt baseret på hvor store de er, og altså ikke hvad de gør for klimaet og biodiversiteten

Støt NOAH

Din støtte er altafgørende for, at vi kan levere et stykke arbejde, der gør en forskel

Ved at støtte NOAH bidrager du til kampen for en retfærdig, bæredygtig og solidarisk verden. Din støtte betyder, at vi kan arbejde uafhængigt, opnå større indflydelse og organisere flere kloden rundt.

Du kan nemt oprette en fast støtte via betalingsservice.

Eller du kan fx støtte via MobilePay eller bank. Hvis du opgiver dit cpr.nr. ved indbetalingen er din gave fradragsberettiget (op til kr. 18.300 i 2024). Tusind tak!