Brodmann's område 17
Brodmann's område 17. Foto: Annika Nilsson/NOAH

NOAH årsberetning 2021 Verden vendt på hovedet

Året 2021 var lige så tumultarisk som mange andre år. COVID-19 lå hen over det hele - med løfte om vacciner i begyndelsen af året og omikron (eller omikron) hen imod slutningen. Året begyndte også med det ildevarslende stormløb mod Capitol i Washington D.C. Kort efter trådte FN’s Traktat om Forbud mod Atomvåben i kraft, hvilket NOAH som ICAN Partner var med til at markere.

28. september 2022 · Kl. 14:52 Årsberetning

Den danske regering så eksportmuligheder i Biden’s klimamøde, mens vi fandt det nødvendigt at advare amerikanerne om den sorte praksis i Danmark med at brænde stigende mængder biomasse i vores kraftværker. Vækst- og motorvejslobbyerne masede på for Lynetteholm og motorveje over jorden og under vandet, mens vi sammen med andre råbte om, at der snarere var brug for et moratorium for disse mega-anlæg, og at det har været ‘vejenes tur’ i 85 år.    

Landbruget fortsatte med at få klima-særbehandling - vi pegede på andre muligheder. 

NOAH samlede en meget stor international alliance bag en opfordring om et moratorium for storskala minedrift og olie- og gasudvinding i Grønland - og sidst på året oplevede vi, at det grønlandske parlament, Inatsisartut, vedtog landsstyret Naalakkersuisuts forslag om at genindføre uranforbuddet.

I august udkom FN’s klimapanel IPPC med den første af tre delrapporter om klimaets tilstand. Som sædvanlig mere dyster læsning end den forrige, som også var mere dyster end den foregående osv. 

I NOAH fortsatte vi modstanden mod afbrænding af biomasse, mod fossilgas og satsningen på hockeystavens CO2-lagring (CCS), som blev tiljublet af brancheorganisationen Olie Gas Danmark, der skiftede navn til Dansk Offshore.

I Frankrig vil Macron satse stort på atomkraft, og i Danmark er der igen aktive fortalere for den teknologi.

Vi svarer, at hverken økonomi, klimahensyn eller den igangværende omlægning af energisystemet taler for atomkraft. 

Så også i 2021 - trods benspænd fra COVID-19 - brugte NOAH tid på at modvirke falske eller dårlige løsningsforslag på de store udfordringer verden står midt i. Men vi holder samtidig hele tiden vores utopiske fane højt - for miljø- og klimaretfærdighed, for de folk rundt om i verden, som bærer de største byrder ved det økonomiske system, som hele tiden producerer ulighed og forurening til de mange og materielle fordele og økonomiske gevinster til de få.
 

NOAH Aarsberetning 2021 (31.31 MB)

Støt NOAH

Din støtte er altafgørende for, at vi kan levere et stykke arbejde, der gør en forskel

Ved at støtte NOAH bidrager du til kampen for en retfærdig, bæredygtig og solidarisk verden. Din støtte betyder, at vi kan arbejde uafhængigt, opnå større indflydelse og organisere flere kloden rundt.

Du kan nemt oprette en fast støtte via betalingsservice.

Eller du kan fx støtte via MobilePay eller bank. Hvis du opgiver dit cpr.nr. ved indbetalingen er din gave fradragsberettiget (op til kr. 18.300 i 2024). Tusind tak!